tiistai 13. tammikuuta 2009

voihan pallukat!

Hyvät hyssykät sentään, valmista tuli!! Eikä siinä mennyt kuin noin 5 kuukautta.

Malli: Bacchus Socks
Suunnittelija: Alice Bell
Julkaistu: Interweve Knits, Fall 2008
Lanka: Novitan Nalle, fuksian värisenä, saatu lahjana viime syksyn SNY-ringissä Neulovalta äidiltä. Ihana väri!
Puikot: 1,75 mm sukkapuikot, päättelyyn ja sukan suun neulomiseen 2 mm sukkapuikot (Oma valinta, kun hain sopivaa tiheyttä.)
Modaukset: En toistanut kuviota kuin kerran nilkkojen kohdalla, koska muuten olisin saanut sukat säärten puoliväliin. Lisäsin varpaissa ylimääräisiä kierroksia, koska luulin että sukista tulee liian pitkät. Myöhemmin tajusin, että se oli täysin turhaa, koska minulla oli paksumpaa lankaa kuin olisi vaadittu. Äly hoi, älä jätä!


Tämä oli kyllä kovaa väkerrystä. Aloitin nämä hetken mielijohteesta, ilman sen kummepaa mietintää. Jos olisin tiennyt, mikä urakkka näissä oli, niin olisin kyllä jättänyt tekemättä ja valinnut jonkun toisen mallin. Noiden pallukoiden väkertäminen vei ikuisuuden ja vei halut väkertää pallukoita lähitulevaisuudessa.
Ja ne 1,75 mm puikot.... Voi pojat... Tarviiko enempää sanoa? Onneksi ne oli metallia, muuten ne olisivat katkenneet monen monta kertaa. Mutta tästä projektista viisastuneena, ensi kerralla valitse tuolle puikko koolle hieman ohkasempaa lankaa kuin Nallea. Neulojan tie on välillä kovin kivinen.

Näissä sukissa opin muutaman uuden tekniikankin. Sukat on neulottu varpaista alkaen ja aloitus on tehty IK:n mukaan "itämaisittain" (Eastern Cast On).
Sukkien kantapäät on tehty lyhennetyillä kierroksilla (Short Row Heel), joka oli minulle uusi tuttavuus, mutta aivan ihana ja istuva lopputulos. Taidan vast edes tehdä kaikkiin sukkiini kantapäät lyhennetyillä kierroksilla.


Sukat ovat odottaneet sopivaa hetkeä tulla kuvatuksi noin viikon verran. Ei tällä vuodenajalla tunnu savan hyviä kuvia lainkaan. Ja jos käyttää salamaa, niin yksityikohdat katoavat ja värit vääristyvät. Muutamissa akrobatiaa vaativissa asennoissa temppuiltuani luovutin ja kuvailin sukkia pahvimalli sukkaan tungettuna, kun oma kroppa ei enää vääntynyt tarpeeksi.


Olen tyytyväinen lopputulokseen, eikä nuo pallukatkaan paina kengissä, vaikka voisi niin luulla. Tosin eräs mielleyhtymä nousi mieleeni kun kuvasin sukkia, salamalla kuvatessa kun yksityiskohdat katoavat täysin, sukkien kuvio muistuttaa erittäin pahoja suonikohjuja. Auts!

Ai niin! Mä vähän lisäilin spekseihin yksityiskohtia.

10 kommenttia:

Karoliina kirjoitti...

Hienot sukat! Toivottavasti myös kivat pitää.
Eikös tuosta tullut aika peltiä noin ohuilla puikoilla? Mä ihmettelen aina noita ohjeita, joissa tehdään tosi ohuilla puikoilla normaalisti paksummilla puikoilla neulottavaa lankaa.
Tiimalasikantapää eli kantapää lyhennetyillä kerroksilla on mun ehdoton suosikki. Sukat mahtuu hyvin kenkiin, joten voi käyttää pelkkiä villasukkia.

hiisa kirjoitti...

Kiitos!
Kyllä nää sukat on kivat pitää, oon nyt tassutellut koko päivän nää jalassa.
Kyllä mä ensin ajattelin että peltiä tästä tulee, mutta kivasti ne venyy kuitenkin ja jalkaan saa ihan vaivatta.

TiinaR kirjoitti...

Kauniit sukat! Minä väänsin yhdessä huivissa sellaisia pallukoita ja sain siitä hommasta myös tarpeekseni ;)

Vilma kirjoitti...

Lopussa kiitos seisoo, tai siis istuu hyvin jalkaan. :) Pallurat on kyllä kivannäköisiä, niin että siinä mielessä ainakin vaivannäkö kannatti.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kun sait valmiiksi palleroni tv.äiti

hiisa kirjoitti...

TiinaR: Kiitos! Kombinaatio liian ohuet puikot lankaan nähden (oma vika ja jääräpäisyys) ja metalliset sukkapuikot eivät oikein ole hyvä yhdistelmä kun työtä pitää käännellä ympäri pallukoita tehdessä. Mutta tässäpä juuri luin Norah Gaughanin blogista, että pallukat voipi myös neuloa kääntelemättä itse työtä i-cord -tyyppisesti. Tuo tekniikka voisi olla kokeilemisen arvoinen.

hiisa kirjoitti...

Vilma:
Kiitos! Se on kyllä kiva tunne kun sukka istuu kuin hanska omaan jalkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Sinulle on haaste blogissani.

Oliko tuon sukan ohje tehdä noin pienillä puikoilla suhteessa lankaan? Vai vaan oma päätös?

hiisa kirjoitti...

Äitille kiitos!

hiisa kirjoitti...

Rasa: Jep, jep, omaa päätöstähän se kaikki oli, lanka, puikkojen koko jne. Itseään saa kiitellä ja moittia tästä. Mutta oppia ikä kaikki. Kyllä mä ehkä joskus vielä opin langan paksuuden ja puikkokoon merkityksen. Se lehtikin on jossain, että voisi tarkistaa, että mikä se alkuperäinen puikkokoko oli. Mutta onneksi meillä on Ravelry...